Visit of Minister of State Nikos Dendias to Armenia

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε, σήμερα, Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία, όπου συναντήθηκε με τον Αρμένιο Υπουργό Άμυνας, Suren Papikyan.

Κατά τη διμερή συνάντηση, καθώς και στη συνάντηση των αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Αρμενίας, οι τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και η συμμετοχή της Αρμενίας στο ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας και ο κ. Papikyan φύτευσαν συμβολικά ελάτη στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.

Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Αρμενίας, ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, αγαπητέ φίλε Suren,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην πρώτη επίσκεψή μου στο Ερεβάν ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και, φυσικά, όπως είχες την ευγενή καλοσύνη να αναφέρεις, η σημερινή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής σου στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, όπως επίσης των συνομιλιών και της συνάντησης του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Πρωθυπουργού Pashinyan πριν λίγες μέρες.

Θα είμαι ειλικρινής, η Ιστορία μας συνδέει. Μοιραζόμαστε παρόμοιες τραγωδίες, εμπειρίες διωγμών και γενοκτονιών, οι λαοί μας έχουν υποφέρει μαζί και αυτό έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς μεταξύ των Αρμενίων και των Ελλήνων, των δύο χωρών, αλλά και των δύο λαών. Και, φυσικά, αργότερα σήμερα θα επισκεφθώ το Μνημείο της Γενοκτονίας, έναν χώρο προσευχής και αναστοχασμού για το κοινό μας παρελθόν. 

Οι μεταξύ μας σχέσεις λαμβάνουν ώθηση, μεταξύ άλλων, από την ύπαρξη μιας ιδιαίτερα σημαντικής και ευημερούσας Αρμενικής Κοινότητας στην Ελλάδα και μιας Ελληνικής Κοινότητας, μικρότερης, αλλά ευελπιστώ να γίνει μεγαλύτερη, στην Αρμενία. 

Βιώνουμε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο περιβάλλον, όπως είχες την ευγενή καλοσύνη να αναφέρεις. Ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός έχουν ξανακάνει την εμφάνισή τους από δυνάμεις που περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες, αξίες, αρχές, και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε αυτές τις προκλήσεις και να επιδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε την κλιμάκωση συγκρούσεων και να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε σε ένα ειρηνικό περιβάλλον. Και, φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. 

Κατά τις συνομιλίες μας σήμερα συμφωνήσαμε σε πρακτικούς τρόπους ενίσχυσης των μεταξύ μας διμερών αμυντικών σχέσεων μετά την υπογραφή, όπως και πάλι είχες την ευγενή καλοσύνη να αναφέρεις, της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας. Και, εν συνεχεία, υπογράψαμε φέτος τα προγράμματα αμυντικής συνεργασίας, τα οποία φέρνουν τις δυνάμεις των δύο χωρών πολύ πιο κοντά στον τομέα της εκπαίδευσης, κάτι που και στο παρελθόν έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα. 

Πολλοί Αξιωματικοί των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εκπαιδευτεί σε Ελληνικές Σχολές, και στόχος είναι να υποδεχτούμε και άλλους. Επιπλέον, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια επιτυχή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας στην Άμυνα. Ήμουν τυχερός, καθώς είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τη νέα νομοθεσία, για τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου για την Έρευνα και Καινοτομία στον Τομέα της Άμυνας στην Ελλάδα, και θα είναι χαρά μας να δούμε Αρμενικές εταιρείες και Αρμενικά ενδιαφέροντα να συμμετάσχουν σε αυτό το Οικοσύστημά μας. 

Έχουμε επίσης εδραιώσει ένα τριμερές σχήμα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και της Κύπρου, αλλά και άλλες τριμερείς ή και τετραμερείς συνεργασίες, με την Γαλλία και την Ινδία. Χώρες σημαντικές, δυνάμεις σημαντικές, που είναι κοινοί φίλοι με την Αρμενία και την Ελλάδα. 

Σε γενικότερες γραμμές, θα ήθελα να ξαναπώ ότι η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο. Αντιτιθέμεθα κατηγορηματικά, επαναλαμβάνω, κατηγορηματικά, σε οιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια σε αυτήν την περιοχή. Υποστηρίζουμε την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. 

Θα ήθελα επίσης να πω ότι θα έχω την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια του γεύματος που έχετε την καλοσύνη να παραθέσετε, να σας ενημερώσω για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ, με επικεφαλής την Ελλάδα, η οποία σχετίζεται με την παρουσία στόλου στην Ερυθρά Θάλασσα, ο οποίος θα προφυλάξει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. 

Θα ενημερώσω επίσης τον Υπουργό επί των τελευταίων εξελίξεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και επί της γενικότερης κατάστασης ασφαλείας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Γάζα, τη Βόρεια αλλά και την Υποσαχάρια Αφρική. 

Ως τελευταίο σχόλιο, θα ήθελα να πω ότι με συγκινεί πάντοτε η γενναιοδωρία και η ζεστασιά της φιλοξενίας που μου προσφέρεται όταν επισκέπτομαι το Ερεβάν. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο μέρος που μπορώ να αισθανθώ τόσο οικεία, παρά μόνον εδώ μαζί σας. Οφείλω να πω ότι περιμένω να επιτύχουμε ακόμα περισσότερα πράγματα μαζί και να έρθουμε ακόμα πιο κοντά, αν και ήδη οι σχέσεις μας είναι πολύ στενές. 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Υπουργέ, για τη θερμή φιλοξενία. Το εκτιμώ αφάνταστα». 

Εν συνεχεία ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας στην Αρμενία, όπου κατέθεσε στέφανο.

The Minister of National Defense, in a statement after the visit to the Armenian Genocide Memorial, said:

“Today is my third visit as Minister to Armenia, the first as Minister of National Defense.

It is known, Armenia is a historical friend of Greece and there are close feelings between the Greek and Armenian people. But my visit also has a much more practical purpose, to deepen the cooperation between the two Ministries of Defense and the Armed Forces of the two countries.

I would like to remind that the Armenian army and the Armenian defense system has been attacked by an army that uses drones and Bayraktar drones in particular.

The close relations, therefore, between the Armed Forces of the two countries are particularly useful for us. They can offer the transfer of Defense know-how against a system which exists and which we would like to know adequately.

On the other hand, there is a large area of ​​cooperation for the defense industry ecosystem, which I proposed to the Council of Ministers a few days ago and which will come to Parliament for a vote.

In general, the Armenian side has shown great interest in the reform of the Greek Armed Forces. The reform that Prime Minister Kyriakos Mitsotakis described as the biggest reform since the establishment of the Greek State.

So in this context and a few days after Prime Minister Pashinyan’s visit to Athens, my visit has the meaning of deepening Greek-Armenian relations and creating a framework of close cooperation between the two countries on our issues.”

Ακολούθως, ο Έλληνας Υπουργός, έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Nikol Pashinyan. Στη συνάντηση αναδείχθηκε η κοινή ισχυρή θέληση για περαιτέρω  ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας, στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας.
Επίσης, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε  με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Ararat Mirzoyan, με τον οποίο συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Read the original at Defence247.gr

Related Posts